De Nieuwsster: Johan Zijtveld wil woonwensen invullen

| 515 woorden | 3 minuten leestijd

JeeGee Vastgoed, regionaal projectontwikkelaar

FOTO: Marjolijn Lamme

Door: Herman Stuijver

LOOSDRECHT- Zo’n vijf jaar geleden begon Loosdrechter Johan Zijtveld als zelfstandig projectontwikkelaar met JeeGee Vastgoed B.V. en hij heeft er nog geen dag spijt van. Het voldoen aan de woonwensen van zijn klanten vindt- ie het mooiste wat er is.

“Het klinkt wellicht wat idealistisch, maar bij mij staat geld echt niet op de eerste plaats. Ik vind het elke keer een uitdaging als na een lang proces die woning er staat. Daar doe ik het voor.” Hij vervolgt dat het werken aan woningbouw voor toekomstige generaties z’n grote drijfveer is. “Als dat lukt geeft dat een kick, dat vind ik een passende beloning, daar kan ik van genieten. Kijk, ik ben geen filantroop, maar het bouwen komt op de eerste plaats.”

Voorheen werkte Johan ongeveer 8 jaar bij een projectontwikkelaar. “Ik miste de slagvaardigheid, er waren teveel schijven en dus teveel overheadkosten. Nu kan ik veel meer zaken naar eigen hand zetten.” Dat Zijtveld in de loop der jaren een groot netwerk heeft opgebouwd, is een voordeel voor de Loosdrechter. “Vertrouwen is heel belangrijk. Dat ik in dit dorp woon, is weleens lastig om dat tegenstanders van projecten je altijd weten te vinden, ook persoonlijk. Maar het voordeel is veel groter, het dwingt je om het zo goed mogelijk te doen. Je kunt ’t niet fout doen.”

Diverse projecten

In de dorpen van Wijdemeren is Johan bezig met allerlei bouwprojecten. Op het Achtererf in Loosdrecht zullen 18 woningen en 18 appartementen verschijnen (project Het Achtererf). “Daar zijn we heel ver mee. Dat kan binnenkort in de procedure.” De 49 appartementen op ’t Laantje komen deze maand met enige wijzigingen terug in de commissie Ruimte en Economie, Johan rekent erop dat het goed zal komen. Bij het bouwplan op de plek van kringloopwinkel Vide aan de Nootweg is JeeGee Vastgoed slechts zijdelings betrokken. Hij adviseert hierbij de grondeigenaar. Op de grens van ’s-Graveland en Ankeveen wordt het monumentale pand van garage Neef getransformeerd naar ongeveer 35 appartementen. En zo zijn er nog meer woningen die JeeGee Vastgoed heeft aangekocht.

Spanning

Steeds vaker willen bewoners in een vroegtijdig stadium betrokken worden bij bouwprojecten. Zijtveld begrijpt dat, maar er zit wel een spanning op. “Bij een gemeente kun je je alleen aanmelden voor een bouwplan als je al het nodige voorwerk hebt gedaan, een stedenbouwkundige schets en allerlei onderzoek. Kom je daarmee bij omwonenden, dan denken ze dat alles al geregeld is, die voelen zich overvallen.” Johan hecht grote waarde aan de participatie van direct betrokkenen, maar hij ervaart dat je het zelden goed doet. Tegenstanders zoeken steeds andere argumenten om een volgende stap te blokkeren. “Er komen vaak emoties naar boven. Daar heb ik geen enkel probleem mee, ik bewaar afstand en probeer daar professioneel mee om te gaan.”

Toekomst

Het is hard werken voor een eenmanszaak (sinds kort met een assistent), zeven dagen per week. Als projectontwikkelaar coördineer je een breed scala aan activiteiten, veel schakelen. Maar Johan Zijtveld vindt het heerlijk. “Mooie huizen bouwen voor wie het wil, dat is en blijft mijn passie.”

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

* Website URL
* Voornaam
* Achternaam
* E-mailadres

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in de privacyverklaring.