Cultuurhuis-projectontwikkelaar Johan Zijtveld zit nog niet met samengeknepen billen door de dreigende economische coronacrisis en de vloedgolf aan financiële steunmaatregelen. ,,Ik ben niet bang dat het momentum voor het cultuurhuis voorbij gaat. Het is logisch dat de gemeente en samenleving op dit moment een andere prioriteit hebben.’’

,,Het coronavirus is voor iedereen een soort resetknop. Waar gaat het om in het leven? Gezondheid is toch het belangrijkste. De focus van de gemeente is nu op crisismanagement: ’Hoe houden we de mensen uit Baarnse Bos?’. Een pas op de plaats dus. Als het coronastof is neergedaald, kan de situatie zich normaliseren. Dan gaan we terug naar de orde van de dag. Al klinkt dat nu gek. Ik verwacht een stevige kortstondige economische dip. Bij Paleis Soestdijk en het cultuurhuis gaat het echter om grote beslissingen voor de lange termijn, zo’n dertig tot veertig jaar.”

Nutteloos

Twee keer heeft de politiek de beslissing al vooruit geschoven en ook de plaatselijke ondernemers pleiten nu voor uitstel. Logisch, zo vindt Zijtveld. Zijn bedrijf zit niet in zwaar weer, zoals kleine middenstanders die de tering naar de nering moeten zetten. Aan de keukentafel thuis werkt Zijtveld door aan het project voor theater de Speeldoos en de bibliotheek in het centrum. ,,Het is hier saai, maar niet nutteloos. We hebben nog steeds frequent contact met de gemeente, al gebeurt dat nu digitaal. Voor mij is dat moeilijk, want ik ben meer een man van het praten”, aldus Zijtveld.

Escher Beleefcentrum

Hij zegt in zijn hoofd geen ruimte te hebben voor een plan B als het cultuurhuis niet lukt. ,,Het theater is nog steeds mijn eerste, tweede en derde spoor, al heb ik bij aankoop natuurlijk wel gedacht wat er anders kan komen.” Op dit moment wordt een beter financieel plaatje gemaakt als Baarn het laat bouwen. ,,De inkomstenkant is onderbelicht. Met de komst van het toeristisch Escher Beleefcentrum in het cultuurhuis zou er weleens géén dekkingstekort kunnen zijn. Ontwikkelaar Bert Kranendonk (van onder meer van experience-center Floriworld in Alsmeer, red.) is niet de eerste de beste koekenbakker. Hij weet waarover hij praat.”

Het raadsbesluit in mei gaat niet door, maar Zijtveld durft geen termijn te noemen wanneer de politiek zich erover buigt. ,,We moeten eerst weer up and running zijn als samenleving.” Met de ING is het koopcontract nog niet getekend. ,,We zijn in verregaande onderhandeling over het bijna leegstaande pand op de Brink. Ik begrijp wel dat ze op het hoofdkantoor van de bank nu andere dingen aan hun hoofd hebben, gezien alle klanten die aankloppen.”

De projectontwikkelaar is in zijn vak wel gewend aan vertragingen, waar hij geen invloed op heeft. ,,Ik voorzie geen structurele neergang in de vastgoedsector, omdat er nog altijd een woningtekort is. Zelf heb ik nog voor twee tot drie jaar werk met een drietal projecten in Loosdrecht en een plan voor 28 woningen op het terrein van Mondileder in Soesterberg.”